Τίτλος Σειράς: Τα μοναστήρια του Πόντου ή Ο Πόντος του Θεού
Υπότιτλος Σειράς: «Μια τεκμηριωμένη ιστορική αναδρομή στα μοναστήρια του Πόντου, τον ρόλο, την σημασία και την αξία τους.»
Αριθμός Επεισοδίων: 5
Διάρκεια επεισοδίου: 45-50 λεπτά
Είδος: Σειρά θρησκευτικών – ιστορικών ντοκιμαντέρ
Ο Πόντος δεν είναι μόνο πόνος
Η μακρόχρονη ιστορία του Πόντου και των Ελλήνων του Πόντου απασχόλησε και απασχολεί τους σύγχρονους ιστορικούς και την κοινή γνώμη, με κυρίαρχο θέμα τον διωγμό και την γενοκτονία. Υπάρχουν όμως κι άλλα θέματα που εστίασε την προσοχή της και έδωσε ιδιαίτερη σημασία και αξία, η επιστημονική κοινότητα αλλά δεν είναι γνωστά στο κοινό και την κοινή γνώμη. Κυρίαρχο ρολό στην συνοχή της κοινωνίας, της ευημερίας, της ανάπτυξης των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και των διωγμών έπαιξε η θρησκεία και κατ΄επέκταση τα μοναστήρια.
Στόχος:
«Ο σημαντικός ρόλος στην ιστορία της περιοχής του Πόντου και του Ελληνισμού μέσα από τα μοναστήρια και τον Χριστιανισμό»
Ο στόχος της σειράς ντοκιμαντέρ είναι να φωτίσουμε με πλούσιο υλικό τεκμηρίωσης, πτυχές της ιστορίας και άγνωστες λεπτομέρειες στο ευρύ κοινό. Την προσφορά των μοναστηριών στην παιδεία και στα γράμματα, στη χειρόγραφη παράδοση, στην προστασία από διωγμούς αλλά και από επιδημικές ασθένειες, την φτώχια και την πείνα.
Πρωτοτυπία
Μοναδικό για τα Ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα video 3d reconstruction με αρχιτεκτονική ακρίβεια και επιστημονική τεκμηρίωση από τον Αρχιτέκτονα Βλαδίμηρο Νεφίδη σε συνεργασία με ιστορικούς καθηγητές πανεπιστημίων.
- Επιτόπια κινηματογράφηση σε περιοχές ενδιαφέροντος του Πόντου (έτοιμο υλικό , δεν θα χρειαστεί μετάβαση στους τόπους).
- Πλούσιο αρχειακό υλικό από τις έρευνες των συμμετεχόντων πανεπιστημιακών. (φωτογραφίες, ανέκδοτα κείμενα, χρυσόβουλα κ.α.)
- Ανάδειξη ζητημάτων εξαιρετικά σημαντικών αλλά παντελώς άγνωστων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια μέσα από ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημιακών τμημάτων και ερευνητών.
- Υψηλή ποιότητα παραγωγής

Τεκμηρίωση
Ο καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, επιστημονικός συνεργάτης στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Ελλάδος Θεοδόσιος Κυριακίδης, με εμπειρία στη συγγραφή σεναρίου και στο story telling από τη συμμετοχή του στα ντοκιμαντέρ «Τα Χνάρια των Αργοναυτών» και «Σε μια Νέα Πατρίδα» θα μεταφέρει την ιστορία με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση αλλά με μεστό και απλό τρόπο καταληπτή από τους τηλεθεατές.
Διακεκριμένοι καθηγητές και ακαδημαϊκοί ερευνητές θα υπογραμμίσουν και θα φωτίσουν με επιστημονικά τεκμήρια τα ιστορικά γεγονότα και στοιχεία.
Διάρθρωση επεισοδίων
1ο Επεισόδιο
Αρχέγονος χριστιανισμός και η διάδοση του στον Πόντο.
Εξερευνούμε τις απαρχές του χριστιανισμού στον Πόντο, τους διωγμούς, τους πρώτους μάρτυρες και αγίους.
Ίδρυση των πρώτων μοναστηριών και διαμόρφωση των μοναχικών κανόνων.
Παρακολουθούμε την εξέλιξη του αναχωρητισμού και των ασκητών στις πρώτες οργανωμένες κοινοβιακές κοινότητες.
2ο Επεισόδιο
Οι τρεις μεγάλες μονές της Ματσούκας.
Εστιάζουμε στις τρεις μεγάλες και σπουδαιότερες μονές του Πόντου που εντοπίζονται στην περιοχή της Ματσούκας.
Τον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα (270 μ.χ.), την Παναγία Σουμελά (386 μ.χ.) και τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα (752 μ.χ.).
3ο Επεισόδιο
Οι Μονές μέσα στην πόλη.
Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με τις σπουδαιότερες μονές που βρίσκονταν μέσα στην πόλη της Τραπεζούντας, την Παναγία Χρυσοκέφαλο, τον πολιούχο Άγιο Ευγένιο, την Αγία Σοφία στα εξώτειχα κλπ.
4ο Επεισόδιο
Αυτοκράτορες Μεγάλοι Κομνηνοί και Μονές.
Εξετάζεται η στενή σχέση και οι χορηγίες των αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας, Μεγάλων Κομνηνών.
Αυτοκρατορική εξουσία και πολιτική πράξη μέσα από τις τοιχογραφίες
Η διακοσμητική τέχνη των βυζαντινών χειρογράφων
Τιτλούχοι και πολιτικοί αξιωματούχοι χορηγοί στις Ιερές Μονές
5ο Επεισόδιο
Η ομάδα των Μονών της Χαλδίας.
Αναφορά στην άλλη μεγάλη ενότητα μονών εκείνη της περιοχής Χαλδίας και η σχέση τους με τους αρχιμεταλλουργούς του Πόντου, τα προνόμια της Οθωμανικής διοίκησης και η συνεπακόλουθη ακμή.
Η τύχη των μονών και των μοναχών στην Ελλάδα.
Στην τελευταία ενότητα θα αναζητήσουμε την τύχη των μοναχών που έφτασαν ρακένδυτοι στην Ελλάδα, τον αγώνα τους για επιβίωση και την προσπάθεια του ποντιακού ελληνισμού να ξαναχτίσει τις πνευματικές του αυτές εστίες στην Ελλάδα.