Τα μοναστήρια του Πόντου

Τίτλος Σειράς: Τα μοναστήρια του Πόντου ή Ο Πόντος του Θεού
Υπότιτλος Σειράς: 
«Μια τεκμηριωμένη ιστορική αναδρομή στα μοναστήρια του Πόντου, τον ρόλο, την σημασία και την αξία τους.»
Αριθμός Επεισοδίων: 
5
Διάρκεια επεισοδίου: 
45-50 λεπτά
Είδος:  
Σειρά θρησκευτικών – ιστορικών ντοκιμαντέρ

Ο Πόντος δεν είναι μόνο πόνος

Η μακρόχρονη ιστορία του Πόντου και των Ελλήνων του Πόντου απασχόλησε και απασχολεί τους σύγχρονους ιστορικούς και την κοινή γνώμη, με κυρίαρχο θέμα τον διωγμό και την γενοκτονία. Υπάρχουν όμως κι άλλα θέματα που εστίασε την προσοχή της και έδωσε ιδιαίτερη σημασία και αξία, η επιστημονική κοινότητα αλλά δεν είναι γνωστά στο κοινό και την κοινή γνώμη. Κυρίαρχο ρολό στην συνοχή της κοινωνίας, της ευημερίας, της ανάπτυξης των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και των διωγμών έπαιξε η θρησκεία και κατ΄επέκταση τα μοναστήρια.

Στόχος:

«Ο σημαντικός ρόλος στην ιστορία της περιοχής του Πόντου και του Ελληνισμού μέσα από τα μοναστήρια και τον Χριστιανισμό»

Ο στόχος της σειράς ντοκιμαντέρ είναι να φωτίσουμε με πλούσιο υλικό τεκμηρίωσης,  πτυχές της ιστορίας και άγνωστες λεπτομέρειες στο ευρύ κοινό. Την προσφορά των μοναστηριών στην παιδεία και στα γράμματα, στη χειρόγραφη παράδοση, στην προστασία από διωγμούς αλλά και από επιδημικές ασθένειες, την φτώχια και την πείνα.

Πρωτοτυπία

Μοναδικό για τα Ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα video 3d reconstruction με αρχιτεκτονική ακρίβεια και επιστημονική τεκμηρίωση από τον Αρχιτέκτονα Βλαδίμηρο Νεφίδη  σε συνεργασία με ιστορικούς καθηγητές πανεπιστημίων.

  • Επιτόπια κινηματογράφηση σε περιοχές ενδιαφέροντος του Πόντου (έτοιμο υλικό , δεν θα χρειαστεί μετάβαση στους τόπους).
  • Πλούσιο αρχειακό υλικό από τις έρευνες των συμμετεχόντων πανεπιστημιακών. (φωτογραφίες, ανέκδοτα κείμενα, χρυσόβουλα κ.α.)
  • Ανάδειξη ζητημάτων εξαιρετικά σημαντικών αλλά παντελώς άγνωστων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια μέσα από ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημιακών τμημάτων και ερευνητών.
  • Υψηλή ποιότητα παραγωγής

Τεκμηρίωση

Ο καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, επιστημονικός συνεργάτης στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Ελλάδος Θεοδόσιος Κυριακίδης, με εμπειρία στη συγγραφή σεναρίου και στο story telling από τη συμμετοχή του στα ντοκιμαντέρ «Τα Χνάρια των Αργοναυτών» και «Σε μια Νέα Πατρίδα» θα μεταφέρει την ιστορία με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση αλλά με μεστό και απλό τρόπο καταληπτή από τους τηλεθεατές.

Διακεκριμένοι καθηγητές και ακαδημαϊκοί ερευνητές θα υπογραμμίσουν και θα φωτίσουν με επιστημονικά τεκμήρια τα ιστορικά γεγονότα και στοιχεία.

Διάρθρωση επεισοδίων