Ακτογραμμή

Τίτλος σειράς: Ακτογραμμή
Υπότιτλος Σειράς:  15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην Ελλάδα με ενδιαφέροντα, αξιομνημόνευτα, όμορφα κα παράξενα θέματα.
Αριθμός Επεισοδίων: Α κύκλος:12 επεισόδια | Β κύκλος: 12 επεισόδια
Διάρκεια επεισοδίου:  40 – 45 λεπτά
Είδος: Εκπομπή γενικού ενδιαφέροντος με θεματολογία που αφορά την οικολογία, πράσινη ανάπτυξη, τεχνολογία, γεωργία, ιστορία, οικονομία, γεωγραφία (φυσικές ομορφιές ή φυσικά φαινόμενα), Ιστορία – Πολιτισμό.

Εισαγωγή

Από την γεωγραφική της θέση η Ελλάδα κατέχει το βασικό προνόμιο να μετρά περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα αιγιαλού, αφού τόσο η χερσαία Ελλάδα όσο και τα νησιά της δημιουργούν μια τεράστια ακτογραμμή.

Χαρακτηριστικό που από τα βάθη των αιώνων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των κοινωνιών, της οικονομίας, των τεχνών, των ιδεών και του εμπορίου.

Έτσι από την αρχαιότητα συναντάμε χαρακτηριστικά που ενδυναμώνουν την άποψη ότι αυτή η τεράστια ακτογραμμή έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρολό στην διαμόρφωση των τοπικών κοινωνιών με δημιουργία πόλεων και αστικών κέντρων με επίκεντρο την ακτογραμμή.

Πολλές δραστηριότητες των αστικών κέντρων βασίστηκαν και βασίζονται στον Αιγιαλό:
εμπόριο, οικονομία, τεχνολογική ανάπτυξη, πολιτισμός, μετάδοση ιδεών, τουρισμός, γεωργία κ.α.

Παράλληλα όμως αυτή η ακτογραμμή αποτελεί φυσική ομορφιά που σε κάθε περιοχή διαμορφώνεται ανάλογα με τα γεωγραφικά ή τα γεωλογικά χαρακτηριστικά:
Απόκρημνες ή αμμουδερές ακτές χιλιομέτρων, ηφαιστιογενείς ακτές με ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς ή ακτές που η δασώδης βλάστηση φτάνει μέχρι την θάλασσα. Κάθε περιοχή έχει να επιδείξει κάτι διαφορετικό που αυτό το διαφορετικό δεν είναι μόνο όμορφο αλλά φροντίζει να φιλοξενεί το δικό του οικοσύστημα και οικολογική ποικιλομορφία με βιότοπους και οικολογικά πάρκα που πολλά από αυτά είναι μοναδικά στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ενδεικτική Θεματολογία:

  1. Ιστορία – Πολιτισμός
  2. Μνημεία της Φύσης, γεωλογικό – γεωγραφικό ανάγλυφο, διαφορετικότητα
  3. Δράσεις των ανθρώπων στην Ακτογραμμή: οικονομία, τεχνολογία, γεωργία, αλιεία, εμπόριο, πολιτισμός
  4. Οικολογία, πράσινη ανάπτυξη, βιωσιμότητα.

INSPIRATION

BBC Coast: Harris Tweed
BBC Coast – Burghead Pictish Fort
BBC Coast – The Caledonian Canal
Jets – Coast, Series 4 – BBC Two